Počitadlo prasáků

pondělí 1. října 2012

#10: Death Grips

Je čas se zas na moment vrátit k hudbě. Nevím jestli jde přímo o bizár, ale mým pohledem to určitý bizár je. Nikdy jsem nic podobného neslyšel, natož v takovém žánru. Asi to moc lidí nezaujme, ale protože jsem velký fan, tak si to prostě napsat musím!

Murder the bar raiser,
inverted cross fader,
ash lung blastin bum rush balls to da wall
Bitch slayer
Rainin blood, burnin paper

Death Grips


Takže teda jo. Dnes bude řeč o Sacramentské bandě Death Grips. Skupina má tři členy - Andyho Morina (Synths, electronic), Stefana Burnetta(Vocal), a Zacha Hilla z Math Rockové bandy Hella (Drums).
DG byla založena v roce 2010, kdy vyprdli na svět první EP, a potom mixtape Exmillitary. Letos vyšla deska The Money Store, a již brzy by měla vyjít ještě jedna, s názvem No Love Deep Web. Mimo to přispěli pár remixama na desky ostatních umělců (např. Bjork), na youtube mají desítky low budget videí, a objíždějí všechny možné Americké festivaly.


To by bylo asi tak něco krátce o jejich dosavadní kariéře. Teď už je ale čas na moje chytré kecy.
Schválně jsem vynechal jednu důležitou položku o popisu kapely, a to co hrajou za styl. Co kurva hrajou za žánr? Kdybych to měl shrnout nějak jednou větou, tak bych asi řek, že jsou jedinou hiphopovou kapelou, která dokázala hrát punk. Nedokážu říct co je unikátnější. Jestli je to totálně vyjetý projev Stefan Burnetta aka MC RIdea, nebo absurdně dementní produkce zbývajících dvou členů.


Prvně teda o vokální stránce. Už podle přídavku Mc u nicku Ride je nejspíš jasné, že jde o Rap. Rozhodně si ale pod tím nemůžete představit Káňu Vesta. Mc Ride sice sem tam rapuje v super klidnější hlasové poloze (např. track GetGot), nicméňě se soustředí hlavně projev, který by se dal zhruba přirovnat k nasranému RZA z Wu-tangu nnakopnutým trochou DMT, a Koupelnovou Solí. Těžko říct, zda to jde pořád nazývat jako regulérní rap. Podle mě se jeho projev v největších vrcholech dá klidně přirovnat k punku. Všemu navíc dost přidává, že Mc Ride vypadá jak Vychrtlý Kimbo Slice na piku. Všeobecný Rapist Look dobarvujou hobo vousy, kérky (např. znak bafometa, nebo znak necronomiconu), a zfetovaný tekno type dance na pódiu. Přes všechny tyhle výstřelky je však Mc ride (podle interviews) vzdělaný pán, který mimo to i kvalitně maluje.



Je teda asi dost jasné, že "Rap" není takový, jak by si ho fandové Ega asi představovali. Instrumentální stránka je podle mě specifikostí na podobném levelu . Převážně jde o minimalistické, až absurdní elektro beaty s industriálními prvky. Nedokážu to k ničemu blíže přirovnat, ale Nebal bych se hudbu DG nazvat jako Industrial Rap. Zach Hill navíc na živých shows hraje na bicí, a že do toho mlátí jak urvaný, o tom všechny přesvědčí třeba tohle video.


Je škoda, že na Death Grips zatím v Česku všichni serou. Jo, já vím, že nejde o tuctovou hiphopovou kývačku. Tohle chce regulérní pogo přerušované sraním do kalhot ze všudypřítomného strachuz MC Ridea. Všichni hopeři by měli zatáhnout na chvíli prdel, zatnout zuby, posbírat si koule, a dát tomu aspoň 4 poslechy. No a já si jdu do kouta doufat, že to někdy uvidím live. YO!

Žádné komentáře:

Okomentovat