Počitadlo prasáků

pátek 5. října 2012

#16: Feral Kids: Genie


Dalším bizzare topicem je série o divokých dětech (feral chidren) a jelikož má Dantez moc práce se šňupáním  Red Bullu, tak se o příspěvek postarám já (Specter).

Feral Kids


Divoké děti byly izolovány od lidského kontaktu ve velmi mladém věku a neměly skoro žádné zkušenosti s lidským chováním, výchovou a jazykem. Většina z nich proto neumí moc mluvit a jejich chování se odvíjí podle toho, v jakém prostředí vyrostly. Takže pokud vyrostli se psem, chovali se jako pes. Některé se staly obětí  "starostlivých rodičů"  a nikdy nespatřily světlo světa. Ostatní byly týrány, opuštěny nebo vychovány zvířaty.

Genie

         Dnešní, první a nejznámější případ divokého dítěte je o Genie. Genie byla 13 let zavřená uvnitř pokoje, kde byla buď připoutána k židli,  nebo zavřená ve spacáku v její postýlce, která měla povrch vyrobený z železa. Židle měla uprostřed díru, takže Genie ani nechodila na záchod. Za tímto týráním stál její otec, který ji mlátil klackem a štěkal na ní kdykoliv promluvila. Aby toho nebylo málo, tak zakázal všem jeho dětem a manželce mluvit s Genie, takže její slovník obsahoval kolem 20 slov. Těchto 20 slov obsahovalo dvě hlavní fráze, v originále "stop it" a "no more". 



         V roce 1970 se Genie objevila na sociálním úřadu, kde jí přivedla její matka a chtěla prachy a výhody kvůli slepotě, kterou Genie trpěla. Poté co odhalili její skutečný věk, který tipovali na 6, zatkli rodiče a její otec si před začátkem soudu prohnal kůlku hlavou. Genie byla v péči lékařů několik let. Po léčbě zvládla odpověď jedním slovem a naučila se oblékat. Některé zvyky ji však zůstaly, například její typická "králičí chůze", kdy držela ruce před tělem stejně jako králík. Genie dělala pokroky, ale nakonec skončila u náhradních rodičů, kteří ji týrali, a zase přestala mluvit a bála se komunikovat. Dnes žije v ústavu a je považována za jeden z nejextremnějších případů sociální izolace.


         Doporučuju celý dokument o Genie v Aj. Pro lemry:  v 0:05 je její pokoj a 0:13 je vidět její „králičí chůze“.

Film o Genie




         V dalším díle se můžete těšit na Oxanu, kterou její rodiče závislí na heráku vyhostili ve 3 letech z domu. Oxana  potom strávila většinu jejího život v psí společnosti. 

-Specter

Žádné komentáře:

Okomentovat