Počitadlo prasáků

středa 17. října 2012

#20: Hermann Nitsch


Po několika písničkách a zvířecích dětech  se na moment opět zamíříme k umělecké činnosti.  Naposledy jsem představil Francouze - Oliviera De Sagazana. Dnes se půjde ještě o kousek dále. Ono když jde o bizár, který pochází se stejné země jako Fritzl, tak musí být všem jasné, nepůjde o srandu.

Hermann Nitsch

 


Tenhle Rakouský šílenec, narozen ve Vídni roku 1938 je považován za nejvýznamnějšího představitele Vídeňského akcionalismu a za mě osobně jde o jednoho z  nejbizarnějších umělců vůbec. Mimo výtvarnou stránku se Nitsch taky zabývá skládáním hudby.


Nitsch používá zejména velkoformátová plátna, na která 'maluje' hlavně tmavější barvou. Výsledek si můžete představit zhruba jako vymačkané střevo na ubrus . Plátna jsou zhotovována ručně bez použití štětců. Tyto plátna následně spojuje s ostatníma a nechává je vyvěsit. Mimo to se Nitsch zabývá i klasickou malbou.



Proč jde ale  o takový bizár? Hlavní ideou tohoto umělce je totiž jeho 'Divadlo Orgií a Mystérií'. Jde o projekt, který spojuje umění s ritualizací. Při těchto výstavách dochází například k obětování zvířat. Vnitřnosti mrtvých zvířat jsou následně použity jako malířské náčiní a doplňky pro další Nitschova díla.
Výstavu obyčejně zdobí rozdupané ovoce, nazí lidé, vykuchaný dobytek (krávy, prasata...) zavěšený jako v řeznictví, lidé naaranžování jako rozkuchané mrtvoly, nebo jako ukřižované oběti a  kýble s vnitřnostmi umístěné po celém objektu. Pro větší efekt je celá výstava (včetně Nitscheho se svými pomocníky) stylizována do bílé, která je nejčastěji potřísněna rudou barvou, v nejčastějším případě zvířecí krví. Celková stylizace připomína solidně ujetý fake snuff film.



Nitsch S touto exibicí už projel skoro celý svět. V roce 1998 uskutečnil šestidenní slavnost na svém zámku v ještě bizarnějším ražení. Je asi všem jasné, že Nitschovo umění smrdí šíršímu konzervativnímu publiku. Za tyto akce byl už taky  třikrát odsouzen. 



Já myslím že je čas se bez dalších zbytečných keců vrhnout na video, mapující Nitschovo divadelní dění, které hovoří za vše. 

Žádné komentáře:

Okomentovat