Počitadlo prasáků

úterý 22. ledna 2013

#41: Gaspar Noé & Sodomites

Tákže po dvou animácích si dáme ještě jeden, teďka už ale hraný kus. A proč né něco lehce erotického, žejo. Řeč totiž bude o režisérovi, a jeho jednom né moc známém, leč velmi signifikantním díle.



I přesto, že je Gaspar Noé v povědomí poměrně většímu publiku než ostatní kinematografická hovada, tak se dá říct, že nic úplně 'normálního' ještě nevypustil. Možná i proto je kritiky zařazen do podivného subžánru 'New French Extremity' vedle takových děl, jako jsou například Inside, Haute Tension, nebo Martyrs.
Jeho tvorba je specifická zejména viditelným experimentováním, rozlítanou kamerou, šíleným střihem, božíma titulkama,a grafickým (a kurva uvěřitelným) zobrazováním jak násilí, tak i sexu. Není proto problém v jeho filmech narazit na vyobrazení znásilnění, potratu, rozmrdání hlavy hasičákem na srač, či zmlácení téhotné ženy.
Posledním zářezem v Noého filmové tvorbě je feťácký opus 'Enter The Void'. Většina lidí ale bude spíše znát kousek jménem 'Zvrácený', který se proslavil zrovna hlavně devítiminutovou znásilňující scénou. Za zmínku určitě stojí i film 'I stand Alone', který slouží jako jakási sonda do života jednoho zkurveného starého smolaře.
Noé má však na kontě aji pár kraťasů, a teď už asi nikoho nepřekvapí, že jedním z nich je i takové ujeté (rozuměj umělecké) porno. Zajímavé je, že i když jde o regulérní Pé, tak jde na něm vypozorovat všechny Noého režisérské rysy. Je tu tedy dost grafická scéna, epileptický střih, a aji ta kamera si tu na chvilku zalítá.



Sodomites- Gaspar Noe (by Vinston) from Slander Bob on Vimeo.

Edit: Pokud vám přišlo, že se v tomhle kraťasu ubírala přehnaná pozornost na kondom, nemýlíte se. Film totiž měl původně nabádat Frantíky k bezpečnému sexu. Nikdo tehda ale asi netušil, jak to dopadne, když to veme do rukou strejda Gaspar. Informaci o tom, zda se film pouštěl na Francouzských základních školách v rodinné výchově jsem bohužel nenašel.

Žádné komentáře:

Okomentovat