Počitadlo prasáků

středa 20. února 2013

#47: Alicia

Surrealismus patří rozhodně dodnes mezi jeden z nejzajímavějších uměleckých směrů. Toho, koho tenhle směr moc nebaví musí přinejmenším alespoň docenit Dalího precizní knír. O bohu Salvadorovi ale řeč dnes nebude. Půjde totiž o film, ale ne však o kultovního Andaluského psa. Je však dost možné, že by se při sledování Alicie vyvalila Buñuelovi bulva. A ani by možná nepotřeboval břitvu.


Alicia pochází z dílny Španělského (Z Katalánska jako Dálí!*Pozn. Dantíka) režiséra Jaumeho Balaguera , který se mimojiné může pyšnit např. dnes už všemi milovaným zombie horror flickem REC, pro který připravuje už 3 díl v jeho režii.
Kraťas Alicia byl představen roku 1994. Šlo o vůbec první Balaguerův film a hned za něj získal ocenění 'Best Short Film' na Španělském filmovém festivalu. Surrealismus je především o osvobozování vlastní mysli a Balagueró se u tohohle kousku osvobodil tak, jak jen mohl.

O tom, o co vlastně v téhle Surréalní ujeťárně řízlé trochou dekadence jde můžeme jenom polemizovat. Někdo si z toho možná vezme velmi hlubokou myšlenku, někdo si řekne 'Dafuq?' a někdo se po tom třeba jenom klidně nevyspí. Moje teorie je taková, že jde o zvrácenou sadomasochistickou sexuální představu, čemu by celkem mohl odpovídat začátek, latex, plynové masky a další. Kdo ale (kurva) ví? Rozhodně se mrkněte. Těch 7 minut za to rozhodně stojí!



Žádné komentáře:

Okomentovat