Počitadlo prasáků

úterý 19. února 2013

#46: Joel-Peter Witkin

OK. Po trochu volnějším tématu v podobě intervjů s dědou, který evidentně neví kdy to zabalit, je tu další, serioznější věc. Nyní opět přivoníme k fotografiím. Neočekávejte však regulerní holku s dioptrickýma brýlema bez dioptrií a s nikonkou fotící kus dřeva na rezavém mostě. Půjde o regulérní umění!

Joel-Peter Witkin se totiž nezaměřuje na makro květin, ani na své kámoše. V jeho hledáčku proto  můžeme najít krom křesťansky a malířsky ovlivněných snímků  zejména znetvořené a postižené lidi (včetně těch mrtvých), či masochismus. Není proto divu, že mimo psychopatů fetující umění Witkinova práce posloužila mnohým (nejen) Death-metalovým skupinám jako obal na jejich desky. Inspiraci tímto fotografem můžeme vidět i v tvorbě mnohých hudebníku. Pojď me si proto připomenout a popřípadě zatrstat na kultovní Closer od Nine Inch Nails.



Kromě bordelu, co napáchala tvorba tohoto dekadentního jezdce zejména mezi křesťany a kritiky stojí ještě za zmínku dohoda s márnicemi, která mu umožnila půjčovat si umrlce a následně si je aranžovat tak, jak je chce vyobrazit na svých fotech.

1 komentář: